Így telt idén a Semmelweis-nap – Megemlékezés „az anyák megmentőjére”

Így telt idén a Semmelweis-nap – Megemlékezés „az anyák megmentőjére”

A Semmelweis-nap alkalmából koszorúzással és ünnepi beszédekkel emlékeztek az "anyák megmentőjére", Semmelweis Ignácra. Az események a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban kezdődtek, majd a Belső Klinikai Tömb udvarán folytatódtak, ahol neves előadók méltatták Semmelweis Ignác örökségét.
Semmelweis-nap 2024

Semmelweis-nap 2024 

A Semmelweis-nap ünnepségei idén is gazdag programokkal várták az érdeklődőket június 28-án, tisztelegve Semmelweis Ignác, az antiszeptikus eljárások úttörője és a modern orvostudomány egyik legjelentősebb alakja előtt. Az ünnepségek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban kezdődtek, ahol dr. Vágó Hajnalka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika klinikai főorvosa tartott beszédet. Beszédében hangsúlyozta Semmelweis Ignác tudományos felfedezéseinek és emberségének fontosságát, amelyek nemcsak a szülészet és nőgyógyászat területén, hanem az egész orvosi hivatásban új utat nyitottak.

 

Emlékezés és koszorúzás Semmelweis-napi ünnepségen

Az esemény során dr. Vágó Hajnalka hangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác életútja az emberi kitartás és az igazság iránti elkötelezettség története is. Felidézte, hogy Semmelweis munkásságát kezdetben elutasították, de az idő és a tudomány végül igazolta zsenialitását. A beszéd után a résztvevők koszorúkat helyeztek el Semmelweis Ignác szülőházánál. A Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében dr. Tomka Gábor főigazgató-helyettes, valamint a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója, dr. Varga Benedek is részt vett a koszorúzáson.

A megemlékezések a Belső Klinikai Tömb udvarán, Semmelweis Ignác szobránál folytatódtak, ahol dr. Cserháti Péter, a Rehabilitációs Klinika igazgatója tartott ünnepi beszédet. Visszaemlékezett arra az időszakra, amikor ő maga is az intézményben kezdte szakmai pályafutását, és kifejtette, hogy a Semmelweis Ignác öröksége által képviselt evidencia és empátia ma is alapvető értékek a gyógyításban.

 

További programok és koszorúzások

A programsorozat további részében dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár is koszorút helyezett el Semmelweis Ignác szobránál. Ezen kívül a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Semmelweis Egyetem Baráti Köre és az egyetem Hallgatói Önkormányzata is képviseltette magát a koszorúzásokon. Az események a Rókus Klinikai Tömbben és a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben folytatódtak.

A Semmelweis-nap ünnepségei nemcsak a múltbéli eredményekre és érdemekre hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy mit tanulhatunk Semmelweis Ignáctól a jelenben és a jövőben. Az ő öröksége és szellemisége továbbra is inspirálja az egészségügyi dolgozókat és kutatókat szerte a világon.

 

Semmelweis Ignác öröksége

Semmelweis Ignác munkássága máig hatással van az orvostudományra, különösen az antiszeptikus eljárások és a higiénia fontosságának felismerésében. Az egészségügyi dolgozók ma is követik az általa kijelölt utat, amely a tudományos kutatás iránti szenvedélyt, az emberséget és a betegek iránti elkötelezettséget helyezi előtérbe. A Semmelweis-nap ünnepségei tehát nemcsak tiszteletadás, hanem egyben emlékeztető is arra, hogy az egészségügy folyamatos fejlődése és javítása mindannyiunk közös felelőssége.
 

Hírek, újdonságok

Tájékozódjon a legújabb és legfontosabb egészségügyi témákban.

További bejegyzések